Sagunt, un territori acústic per explorar


Sagunt, un territori acústic per explorar

Territori Acústic és un projecte de Pedro Montesinos i Àngel Bereje que mira de difondre i estendre els principis i les pràctiques desenvolupades des de l'Ecologia Acústica, al territori de Sagunt, el Port de Sagunt i els diferents espais que trobem en el seu terme municipal (urbans, industrials, residencials, naturals, comercials, esportius...). L'escolta, la gravació de camp i l'anàlisi dels diferents paisatges sonors que ens envolten, i que fan part de la nostra vida, seran les nostres eines per mirar d'identificar, de comprendre i de gaudir d'aquests fenòmens físics, invisibles i inmaterials, evanescents i fugitius. I tot sense oblidar que els sons, sugeridors i significatius, portadors d'informació i qualitats estètiques, també poden molestar, enervar i exasperar fins a afectar, en alguns casos greument, la qualitat de vida de les persones en general , i dels malalts en particular, assenyalant d'aquesta manera un terreny propi de l'ética i el civisme necessaris per la convivència.

Així, la nostra intenció és que totes les persones siguen conscients que en relació als sons i als sorolls (també als silencis) "tots som alhora, compositors, músics i públic de la inmensa composició que ens envolta". Aquest principi de l'Ecologia Acústica fa que cada persona tinga la possibilitat i també la responsabilitat de pensar en el seu entorn sonor, és a dir, en els sons, sorolls (i silencis)que produeix i percep de manera individual i col·lectiva (o compartida) al mateix temps. Tots fem sons, sorolls i silencis, i participem d'aquesta composició, no sempre ben articulada, equilibrada i balancejada i que queda reflectida en l'oposició entre un paisatge sonor d'alta qualitat (hi-fi soundscape) i un paisatge  sonor de baixa qualitat (low-fi soundscape), tal com assenyalen els teòrics i fundadors d'aquesta disciplina (R. Murray Schafer, B. Trouax, H. Westerkamp, entre altres) en el llibre que recull les investigacions del seu Soundscape World Project (Projecte del Paisatge Sonor Mundial: "The Soundscape. Our sonic environment ant the tunning of the World".

Un exemple del que pot aportar la pràctica de l'escolta, la gravació de camp i l'anàlisi d'aquests materials ho trobem en el treball que hem desenvolupat (i que tindrà continuitat) a la Casa Peña, de la mà de la Colla Verda i Acció Ecologista Agró del Camp de Morvedre, en el marc del conveni de custòdia signat amb l'Ajuntament de Sagunt. Amb el nom de "Les quatre estacions a la Casa Penya" vam gravar material des d'un mateix punt per observar qüestions com la incidència dels sons d'origen humà en l'entorn, la identificació de la diversitat d'espècies habituals que es poden escltar en el diferents moment s al llarg de l'any, la presència d'altres no habituals. Els resultats van ser presntat en un esdeveniment al Xiringuito Calipso (plaja d'Almardà) en forma d'improvissació sonoro-musical utilitzant matrials d'aquestes gravacions i que són el precedent del projecte més ampli i ambiciós que ara volem iniciar.


Per posar a l'abast de totes les persones interessades aquests materials, així com les activitats que desenvoluparem (sortides de gravació, sesions d'escolta, xarrades per identificar i planificar possibles sortides, sessions de creació sonora...) oferim aquest espai virtual on anirem actualitzant i difonent les nostres convocatòries i els nostres treballs amb la voluntat de fer que els veïns i veïnes de Sagunt, el Port i la resta del territori tinguen accés a una manera , en part oblidada, en una altra part poc desenvolupada, de viure el territori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada