Crònica_Dia Mundial de l'Escolta 2020 (WLD2020)


VAL/

El 18 de juliol de l’any 2020, Sagunt Territori Acústic va celebrar el Dia Mundial de l’Escolta (World Listening Day) amb una convocatòria per difondre les pràctiques de l’escolta i l’enregistrament de camp. L’activitat, en el marc de la iniciativa global organitzada pel World Listening Project i amb el tema de “Collective Field” (Camp Col·lectiu), es va desenvolupar en els voltants del port i la nau del Taller General i ens va permetre reflexionar, escoltar i enregistrar els sons i els paisatges sonors que s’escolten en aquesta zona que barreja l’activitat del port amb restes d’un passat industrial que espera les actuacions que li permetran recordar l’origen industrial d’aquest nucli urbà.


A les set de la vesprada, a L’Alameda del Port de Sagunt varem fer la inauguració de la jornada amb una breu introducció sobre l’Ecologia Acústica, el World Listening Project de R. Murray Shaffer, de la importància dels son en la vida quotidiana de les persones, així com del lema d’aquesta edició.

En una passejada ens acostàrem als voltants de la tanca que separa el recinte del port i la Nau del Taller General per explorar els aspectes acústics d’aquella zona.

L’activitat al port aquell dia i en aquella hora era quasi inexistent i només algun cotxe circulava pel recinte…

 

A pocs metres, als peus de la nau, uns tubs metàl·lics, d’alguna intervenció a mig fer, o simplement abandonats, ens van cridar l’atenció, tant per la mateixa presència com per les condicions d’abandó en les quals es troben, el que els converteix en elements amb un alt risc de corriment i caiguda.

Amb totes les precaucions, vàrem aprofitar aquest elements per explorar els seus sons i ressonància, ajudats per un micròfon de contacte que permet transduir les vibracions que es produeixen en els materials sòlids en fregar sobre ells o colpejar-los amb diferents objectes i materials. L'univers de sons, ressonàncies i textures que ens vàrem trobar, tant amb el micròfon aeri (del dispositiu d’enregistrament) com el de contacte ens van oferir una finestra oberta a un món, el de les ressonàncies d’aquells tubs de metall, fascinant, imprevist i molt atractiu.


I així, fregant fent cops suaus i no tan suaus, exploràrem les característiques i particularitats d’uns sons que normalment es queden fora de la percepció que fem les persones de les vibracions en els sòlids. Uns sons que són una metàfora d’una sort d’oblit, d'abandó d’uns espais i unes instal·lacions que segueixen demanant atenció tant dels ciutadans com de les institucions per recuperar uns béns que fan part del Camp Col·lectiu: de la memòria compartida de les persones que han treballat i viscut aquí.



Aquesta és una composició amb els sons que enregistrarem en aquesta jornada.

 

---------------------------


CAST/

El 18 de julio del año 2020, Sagunt Territori Acústic celebró el Día Mundial de la Escucha (World Listening Day) con una convocatoria para difundir las prácticas de la escucha y la grabación de campo. La actividad, en el marco de la iniciativa global organizada por el World Listening Project y con el tema de “Collective Field” (Campo Colectivo) se desarrolló en las inmediaciones del puerto y la nave del Taller General y permitió reflexionar, escuchar y grabar los sonidos y paisajes sonoros que se escuchan en esta zona en la que se mezclan la actividad del puerto con los restos de un pasado industrial que espera las actuaciones que permitirán recordar el origen industrial de este núcleo urbano.

A las siete de la tarde, en La Alameda del Puerto de Sagunto, hicimos la inauguración de la jornada con una breve introducción sobre Ecología Acústica, el World Listening Project de R. Murray Schafer, de la importancia de los sonidos en la vida cotidiana de las personas, así como del lema de esta edición.

En un paseo nos acercamos a las inmediaciones de la valla que separa el recinto del puerto y la nave del Taller General para explorar los aspectos acústicos de aquella zona.

La actividad en el puerto aquel día y a aquella hora era prácticamente inexistente y únicamente algún coche circulaba por el recinto…



A pocos metros, al pie de la nave, unos tubos metálicos, de alguna intervención a medio hacer, o simplemente abandonados, nos llamaron la atención, tanto por su propia presencia como por sus condiciones de abandono en que se encuentran, lo que los convierte en elementos con alto riesgo de corrimiento y caída.

Con todas las precauciones, aprovechamos estos elementos para explorar sus sonidos y resonancias, ayudados por un micrófono de contacto que permite transducir en señal audible las vibraciones que se producen en los materiales sólidos al frotar sobre ellos o golpearlos con diferentes objetos y materiales.El universo de sonidos, resonancias y texturas que nos encontramos, tanto con el micrófono aéreo (del dispositivo de registro) como con el de contacto, nos ofreció una ventana a un món poco conocido.

Y así, frotando, dando golpes suaves y
no tan suaves, exploramos las características y particularidades de unos sonidos que normalmente se quedan fuera de la percepción que tenemos las personas de las vibraciones en los sólidos. Unos sonidos que son una metáfora de una suerte de olvido, de abandono de unos espacios y unas instalaciones que siguen pidiendo atención tanto de la ciudadanía como de las instituciones para recuperar unos bienes que forman parte del Campo Colectivo: de la memoria compartida de las personas que han trabajado y vivido aquí.




Esta es una composición con los sonidos que registramos en esta jornada

 

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada